Naděje pro šafrány aneb Zmar trvá

Šafránová louka na Janově Huti, byla konečně posekána a šafrány tak dostaly šanci.
Přišly mi  k tomu děkovné a dokonce pochvalné maily, protože, ať už o tom víte či nevíte vše, mé zveřejnění tady a obrácení se pak na správné lidi bylo počátkem toho díla.
Nechci těm lidem, většinou ve státní správě, ubližovat tím, že bych jim děkoval adresně, takže jen  – Díky!

Kdybych tohle zveřejnil na facebooku, asi bych měl hodně lajků, proč ne, je to zpráva dobrá.
Jenže…

Před třemi roky tam těch šafránů bylo kolem tří set, letos v březnu kvůli nesekání louky už jen desetina a protože skoro celé vegetační období ta louka zase nebyla sekána (stalo se tak až někdy před 16.10.), je otázkou kolik těch šafránů to přežilo.
Ale to ještě pořád není to hlavní.
Šafrány jsou chráněné, konkrétní louka ne. Nechci to napadat, kvůli lokalitě několika arů šafránů je sporné vyhlásit jako PP vícehektarovou louku. Louka ale byla zařazená do systému dotací. Proč nikdo nezkontroluje, že ta louka nebyla vůbec sekaná, a to už několik let?
Mám z ní fotky a odborníkům na luční porosty rád poskytnu, aby určili dobu trvání toho stavu.
Znovu napíšu, že už před více než deseti lety satelitně stíhali úředníci obyčejné zemědělce za to, že o několik dnů nestihli v deštích odvézt pokosenou trávu z podmáčených luk.
A tady v roce 2022 a 2023 nikdo neví, že dotační louka se šafrány není sekaná?
Teď to prý bude kontrolovat SZIF, ne kvůli šafránům, natož kvůli mně, ale jednu za čas prý dělají inventuru, výsledky se nezveřejňují.

Po pravdě nevím, jestli to posekání teď bylo jen kvůli bleskové akci ČIŽP. Ani nevím, jestli se jen dotazovala nebo rovnou konala, ale udělala to skvěle, dík!
Nebo to bylo spíš kvůli blížící se inventuře SZIF a dotacím?
Vím ale kvůli komu to nebylo, nebylo to na základě konání AOPK.
Hlavně že je louka posekaná a šafrány mají šanci, řeknete možná.
Ale já ne.

Agentura OCHRANY krajiny a přírody, tedy státem, potažmo daňovými poplatníky, placený úřad za to, že chrání přírodu, jen zjistil, že louka není sekaná a šafrány z ní zřejmě vymizí a neudělal nic. Za dva roky (ano, chodí tam jednou za dva roky…)  by příště konstatoval, že tam třeba ještě něco je nebo už není. Provést monitoring, to je oč jim běží.
Nevím jak jinde, ale v Novohradských horách ví AOPK velice přesně co patří Mráčkům a důsledně se jakýmkoli aktivitám na ochranu přírody na jejich panství vyhýbá.
Že se to šafránů netýká? Zachránila je snad AOPK?
A až se zase někde jinde bude něco špatného přírodě v Novohradských horách dít (a že se děje!), můžete v klidu spát, protože věříte, že AOPK nekompromisně zasáhne?
Já ne.
Milan Koželuh

Související obrázky:

Sdílejte:

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *